❤ Baking ❤

Salam Jumaat semua ❤!

Semalam, sye merajinkan diri baking. Buat cupcakes. Sye memang ada minat dlm baking membking ni, sejak dari dulu - lebih prefer baking dari masak actually. Tapi, dapur berasap nak bagi makan anak suami, bukan nak menggembirakan hati sendiri. Yang utama kene didahului. So, sye selalu je lupakan hajat di hati nak baking itu ini, Equipment baking pun tak banyak dlm rumah ni. Tak percaya? Sebelum ni baking sye guna oven buatan sendiri.

Gila kentang? Memanglah! Sye mengidamkan oven yg berkuasa tinggi, so nak beli pun bnyak berhati2, pilih tu pilih ni, tak jadi2. Hold dulu, tangguh sekejap, beli lain kali kononnya. Tap tup, haritu birthday sye, mak sye hadiahkan sebiji. Hihi, terima kasih mak bapakku!

Kelas kau Mak Ngah! Cornell tau, jgn main2! =)

So, dengan semangat berkobar2, pujuk Encik Hubby ( yg tak pernah tak layan kerenah isteri) beli barang2 buat cupcake. Dalam hati memang teringin sgt nak makan oreo cupcakes buatan sendiri. Dah siap sound kat Encik Hubby; hari ni sye tak nak masak nasi, nak bua kek dan pastri!

Berbekalkan resepi yg memang dah berlambak2 sye kumpulkan, sye pun berusah gigih merialisasikan impian jadi chef pastry untuk sehari. Alhamdulillah, baby pulak sporting dalam hati; bagi oreo senyap je si kecik memerhati. Tak payah la kan share resepi kat sini, rase2nye dah banyak sangat web resepi dalam dunia internet ni. So, sye buat semua dr scratch, cupcake dan frostingnya sekali.

Ni plain batter lepas dipukul sebati.

Ni pulak batter yg diaddkan oreo hancur yg rangup berseri =)

Hasilnya.. tadaaaaaa... puasnye hati! 

Lepas tu, sye pun buat cheese tartlet strawberry. Ni memang favourite sye sejak kecik lagi. Puas makan, tapi tak sempat ambik gambar, sekali lagi, pelahap punye pasal. Iskh3.

 So, sye gantikan dengan gambar choc chip cookies bagi hilangkan kempunan =P

Alamak, si kecik sedang bertantrum sendiri.
Sye terpaksa pergi.
Nanti sye sambung lagi!

xoxo
Deez

0 comments:

Post a Comment