❤ Last Day Of School ❤

Yeehaaaa....
Itu teriakan kanak2 satu Malaysia

Arghhhhh.....
Tu pulak teriakan mak2 bapak satu Malaysia

Heeeeee....
Atok nenek pun teriak sekali!

Today is the last day for school. Back then, by this time, I would have already skipped the last week of schooling altogether. I didn't (doesn't) see the importance of going to school after exam was over. Might as well stay home and do more effective things. Hey, but that's just me. Others *especially* parents mostly think otherwise.

But that's the younger version of me. What is the current me thought of school holidays? 
Ah, CRAP!!!!
Haha... yes, I hate school holidays now.
Well, I might hate school holidays for a period of time.

The thing is that when school holidays come, the kids from the next door, and the kids from across the hall, and the kids from 3 doors over would gathered together and chit chat, gossip, laugh, run, play, scream and butt slap each other at the balcony near the elevator entrance. And, just my luck, it happens that my house is the first unit closest to that elevator entrance. If it's just me in the house; I wouldn't mind much. Hey, kids will forever be kids - I ought to know, I was one loud child I have to admit. But, lil baby, my precious child, she needs her quiet environment, she needs her alone time & most importantly she needs her 10 minutes nap. My child wake up everyday around 6 or 7am. By 11am, she needs her nap (which on numerous occasions last for 10 minutes top), and that will be the only nap she will take during the day. Without this absolute crucial 10 minutes nap, she will be restless, clingy and SAD. So, during this school holidays, these little naps, the chance of her getting a peaceful nap per day is close to nil - nada - none. A pin drop would wake my child up. Oh my my, what a lovely couple of weeks it would be for me! Lol. But, I shouldn't whine. I should man up and deal with it the best I could. I'm praying though, that the Lord would help me with my patience for I would hate to loose it and shout some profanity words at those innocent little kids ears. =P

Anyway, hari ni sye ada satu cerita. Bukan cekera tapi hikayat nyata. Hikayat yg memalukan diri sendiri.

Anak sye ni memang manja; lebih2 lg dgn mama. Sye rasa dlm minda dia sye dan dia stil lg 1 unit. Jeles bkn main kalau org ambik mama dia. Kadang2 Mr. Hubby buat2 peluk mama ketat2, dia dr jauh mesti merangkak laju2, lg laju dr race car F1, dtg dkt kami. Pastu, baby akan cari jln, duduk antara mama n bapak, sambil tolak2 bapak selagi mampu. Dapat grab mama, she will hold on to dear life as if kalau lepas, sure tak dapat pegang lagi dah! Memang mcm tu. Kalau org muah mama, dia sibuk nak muah mama lagi2 laju. Haha.

Sye rasa jugak salah satu faktor si kecik ni manja tak hingat disebabkn kami berdua je duduk kat rumah ni. Dari moment dia bukak mata pagi2, till the moment dia pejam mata nak tido malam2; semuanya dengan mama. So, tak heran la, apa2 dia buat pun mesti nak mama ni. Even kalau kami pergi outing, sekejap je nak duduk dgn bapaknya, most of the time lagi prefer mama dukung. Haaaa, mcm mana la tak bermuscle tangan ni. Ke kanan ke kiri kendong baby seberat beras seguni! kalau kami pergi rumah Grandpa Grandma or Atok Nenek dia pun camtu. Main dgn dia boleh, janji mama ada depan mata. Ke sana kejap, ke sini kejap, alih2 cari mama balik. Hai la anak, moga2 syg mama mcm ni sampai besar nanti. =)

2 hari lepas parents in law (PIL) dtg rumah.Sye tak pasti lah kenapa, tapi sye rasa si manja ni ada sikit sifat mcm sye. Sye tak suka org invade privacy sye. And most likely, anak sye ni pun begitu jugak. Sebab sepanjang 2 hari tu, dia asyik menangis, eh silap MERENGEK sambil menangis tak henti. Sye rasa masa pergi rumah org dia tau dia melawat, tu pun dlm 3, 4 hari dia dah gelisah - bwk balik normal seperti sediakala. So, kali ni, mungkin dia takut, takut orang invade rumah dia. Dia melekap di kaki sye, tak boleh tgk mama tinggalkan ruang tu tanpa dia. Aduh, parah. Sye kesian; kesian dkt org yg dtg nak main dgn dia, dan kesian dkt dia yg asyik nangis aje =( Tapi, nak buat mcm mana, harap2 org paham la ni je kerenah anak sye yg baik selalunya.

Nak dijadikan cerita, malam tu sye berhajat nk goreng bihun je. Al-maklumlah, masak2 ni bkn kepakaran sye. Sye mmg selalu rasa fail kalau nk masak untuk my in-laws ni. Sebabnya? Ok, MIL sye ni otai bab masak2 ni ok. Kakak ipar sye seorang chef di salah sebuah hotel terkemuka Shah Alam. Abang ipar sye plak pastry chef kat hotel kat Bangi pulak. Walaupun adik ipar sye bukan chef, tapi bab masak2 ni dia pun kire master kalau dibandingkan dgn sye. Jgn cakap la aunty n uncle Mr. Hubby sye - dierang either masak for a living ataupun pernah own katering orany related field in bab masak2 ni. Haaaa, hamik kau! Penang mari ok! Kalau ilmu msk kau secetek air sungai kat tepi2 tebing nun; takke ko self-cautious? Tak ke rase rendah diri? Sye MEMANG rasa begitu! Huhu.

Ok, so, nak masak bihun kan ni kan. Semua mis-en-place sye dah buat sikit2 dr siang hari.Time nak masak pulak, anak menangis jerit2. Nak stop masak, kakak ipar dah call, on the way katanye, dgn 2 org kawan. Sye dengan gagahnya dukung anak, tumis lada semua, continue masak seperti biasa dgn sebelahtgn cukup bergaya. Ok, selalu kalau nk masak daging sye akan rebus dulu k. Tapi, disebabkan situasi x mengizinkan, sye nk direct cook terus. Anak menangis makin kuat selepas Grandpa decide nak pujuk. Heee, me being me again, bila anak sye nangis, my world tumbled over. Mula la buat keje semua x jadi. Dlm otak nak masak cepat2 je, janji siap. Janji dpt dakap anakku kembali - dpt tenangkan hati si baby. Lepas siap, sye cepat2 tutup api, pergi entertain anak. Alhamdulillah, dinner dah siap!

Sesampainya kakak ipar sye dan rakan2nye, sye pun pelawa mkn. Semua dok mkn2, tetiba kakak kata daging dia liatnya. Sye senyum - daging korban kot kak, mmg sye masuk je urat2 x pilih2 pun tadi. Mak pulak kata, tak aih, ni x masak daging ni! Ya Rabbi! Ye ke? Sye sengih2 manja la kononnya. Padahal dlm hati maluuuu x terkata! EPIC FAILURE!

Kesimpulannya, mlm tu sye bertekad, anak sye ni sye nk ajar masak awal2. Moga2 dia x payah nk lalui malu yg mcm sye lalui. Malu yg mcm nk mati... haha. Kalau ade tempayan besar dlm rumah, mmg sye dah pikul anak, masuk sembunyi dlm tempayan tu berhari2! So, anakku, (when you are reading this), please know, ada sebabnya mama ajar sayang masak awal2. Ada sebabnya kita spend time berjam2 kat dapur tu. Biar bila besar nanti sayang tak malu nak masak untuk your in-laws! Mama sayang kamu! Tau! =)

Ok, sye berhenti mencech dulu!
Salam sayang! =)

xoxo
Deez

P/S: Sayangku, sye maluuuuuu!



0 comments:

Post a Comment