❤ Children And Their Obsessions ❤

Salam Jumaat semua!
Apa khabar? Moga2 sihat hendaknya. Tapi, kalau tak sihat, takde la pulak masa nak blog hopping lagaknya kan? Ada ke orang yang tak sihat tapi rajin nak melawat blog orang? Kalau sye, takde le. Kalau dah tak sihat tu, ambik peluang, duduk senyap2, rehatkan badan dan minda.
Eh, kalau betul ada yang tak sihat, cepat2 makan ubat yer. Musim sekarang ni, senang je virus2 nak menular, orang batuk selsema sini sana. Tapi Insyaallah, doa banyak2 pada yang Maha Esa, mintak diberikan kesihatan yang baik selalu. Amin.

On with the topic. Yes, some parents would call it a phase. A time when their child won't stop doing something they love. Again, again, again and again. These phase, some are fine, some are good, some are nerve wrecking, some are bad and some are downright annoying. But we, as parents, need to cope with that phase no matter what. Well, of course we would want to be a supportive parent right? And that ladies and gentlemen, has to start from their childhood. Tapi kadang2, traits yang amat extreme boleh jadikan kita sakit kepala! Heh, tapi takpa, nak buat mcm mana, kita telankan saje! =P

My lil baby current obsession is.......

 YES
.
.
.
.
.
.

Her current obsession is wearing Hijab. ❤

Jom ramai-ramai kata Alhamdulillah, Subahanallah. =)
Ya, memang obsession ini obsession yang baik.
Dan ya, memang sye seronok dengan obsession ini.

It all started when I bought her a mini hijab, a syria hijab designed for kids. And she loves it! Loves it to the point of wanting to wear it 24/7. Correct, every waking hour and preferably when sleeping too. When she open her eyes, without fail, she would point to the wardrobe closet and would only stop once I put the hijab on her. And most of the time, when I try to take the hijab off, she would cry her eyes off. So, I leave her alone.

Dan kadang2, bila sye dah berjaya cabut tudung tu, dia berkeliaran dalam rumah mencari sepasang tudung baru. Tak kiralah, mama punya ke, nenek punya ke, siapa2 punya pun, janji dia bertutup di kepala. Tanpa sedar, ketika sye busy memasak, dia raid almari sye, dan bila jumpa kain tudung, dia lilit2 di kepala sendiri - tutup muka pun takpe. Lepas tu, jalan2 satu rumah lagi, langgar dinding, langgar almari, langgar pintu, gedebuk sana sini; tapi tak, tak nangis, sebab itu perihal laku dia sendiri. Kadang2 nak tergelak tengok gelagat si kecik ni, tapi biarlah hai anak, janji kamu bahagia.

But sometimes, when she's getting too hot, and sweating all over, she STILL do not want me to take off her hijab. Sye bukan apa, kesiankan dia yang panas tu. Berpeluh2 basah baju pun, still lagi taknak cabut tudung tu. Haritu kami ke Giant sebentar, ramai orang bagai nak rak, dan si kecil dah berpeluh tahap melimpah ruah, tapi, tak bagi jugak dibukak tudung tu. Sejam setengah bertahan, last2 sampai rumah baru boleh dipujuk. Ya Allah, harap2 kekal sampai besar - nanti boleh jadi anak yang solehah! =)

Another obsession of hers is jalan2 sana sini. Yep, can't stop moving - like a spinning top. Well, to think about it actually, since birth, she could never stop moving. From the moment she open her eyes, she will start moving. And now, now, that she had master the art of running, well, suffice to say that I am exercising everyday, loosing weight more now than ever. Can't complaint eh? Nak sangat kurus kan? Hambik kau, kena buli dengan anak! Haha =0



What is your child current obsession? If you don't mind sharing. =)
Or better yet, what is YOUR current obsession? LOL

xoxo
Deez

P/S: My current obsession is actually playing Paradise Life on FB. I know I know, so unimiginative, *sigh* I'm getting old! =P

❤ Paradise Life ❤

Hello,
Getting back to work after a long long holiday is a pain in the bum isn't it? =P
Luckily, I am a stay home mom who works go around the clock. So, public holiday or not, for me, make no difference what so ever. But, having Mr. Hubby at home for the past 13 days surely was fun. When he went to work this morning, I suddenly feel lonely. Yes, I have a one year old child that need constant attention and make this house feels as if 10 peoples are staying in it, but I do still miss my hubby!

Anyway,
On to more important matter in hand. Do you ever played Paradise Life on Facebook?
I am hooked with this game. I am not much of a gamer and certainly not a fan of Facebook games that require you to get help from friends or neighbors etc. I am also not a fan of game that takes ages to develop, from a small town village to a big city with skyscrapers and such. I always thought that such games are time consuming and tedious - beat the purpose of playing games in the first place. I mean, we play games to ease our mind, relax. But, in such stimulation game, you have to plan, make strategies - all brains and work; tiring and not relaxing! But then, I found Paradise Life. Can't stop playing since! -_-''

But to be fair, I think, because of it's Paradise vibes, I got the feeling of relaxation of some sort. The game involve a couple that are stranded in the paradise, making te best of it, planting crops, trees and tending to animals.Plus, the animated graphics are overall cute and nice. I love it! How ever busy I was in a day, I still make time to at least feed my animals on the island. Such dedications for a game. Weird how we complaint that 24 hours a day is never enough but yet still find the time to play games on Facebook. Haha, I have to stop whining eh? =P

Go on, search for Paradise Life in Facebook, you know you wanted to! =) Jom sama2 kita ketagih main game ni!

Beberapa minggu ni, masa Mr. Hubby cuti, kami selalu la jugak ulang alik pergi rumah parents kami. Kami ada terjumpa satu warung kecik, di pekan Mantin, yang bila kami lalu, akan kami berhenti. Beli air kelapa dan goreng pisang panas2 sedap! Yumm!

Tapi, sye bukan nak bercerita pasal gerai ni (memang service sempoi dan si penjual yang ikhlas dan ceria). Bukan, bukan nak promote kedai mereka juga. Sebenarnya, nak cerita pasal satu momument bersejarah yang ada betul2 bertentangan dengan gerai tu. Ha, monument bersejarah apa? Sye sempat snap gambar, ikut kehendak Mr. Hubby yang excited juga.

Ha, masihkah kalian ingat? Kedai susu klasik ni? Wah, zaman dulu2, masa kami kecik2 kala time sekolah rendah - susu ni kegemaran semua! Kan? Tak ingat dah nama susunya. Tapi sye ingat dia ada banyak perasa. Lepas balik sekolah, mesti ramai orang beratur kat kedai ni nak beli susu. Seingat sye harganya RM1.20 sebotol. Botol kecik je. Sye memang bukan penggemar susu, tapi susu ni sye akan minum, tapi perisa jagung je. Sebab rasanya tak macam susu langsung! Rasa macam air jagung je. Sye suka! Sila tekan button Like juga!

Dan alang2, kalau suka, add la sye di Facebook yer! =)
Boleh tak promo FB sendiri? Kah3....

Ok lah, anak dah bangun pula.
Sambung lagi lain kali.
Oh, dan kalau kalian jumpa susu jagung ni, tolong informkan kami yer! TQ! =)

xoxo
Deez

❤ 2011 - Year of the Baby ❤

2011 had proven to be a year dedicated to my lil child.
And, when I said dedicated, I wasn't kidding.
Yes, I breathed my baby over the past 1 year - and I'm loving it! =)

The art of being a mother, when you brush your teeth, scrub your face, cleanse your face, shampoo your hair, add conditioner, and soap yourself - all in less than 10 minutes.
Yes, if you can do that, then you're an artist! I kid you not!

Dan bila kita berdedikasi terhadap anak itu, sampai ada benda yg dibelakangkan, bukan terabai, cume dibelakangkan, maka, akan ada bunyi2 yg tak sedap didengar dari mulut2 berbisa.
Tapi, cara kita semua berbeza, tak sama.
Jangan cuba2 sangkal cara sye, sebab, sy sedang cuba yang paling termampu untuk buat yg terbaik demi anak sye.

Kalau sye tumpu pada anak, tak tolong org masak, org kata sye malas pula.
Kalau sye tolong org masak, anak kacau di dapur, org kata, anak tak terjaga, ibu ni tak tahu jaga anak ke?
Padahal, anak itu tak tahu apa2, baru setahun jagung je umurnya.
Buat itu salah, buat ini tak kena.
Nak buat macam mana?
Ah, akhirnya, sye pilih untuk tak mengendahkannya - Bijak tak sye? =)
Janji KAMI bahagia!




 Bila tengok wajah si comel, masakan tak bahagia? Jangan pedulikan mereka. Terima kasih Tuhan untuk anugerah yang tiada tolok bandingnya.

A year dedicated to her? Worth every single second! And I will continue dedicating! =)

❤ New Year Is Here ❤

Whoa!!!
2012?!
Where did the time goes?
Time do flies when you are having fun, ain't it? =)

So, I am officially welcoming 2012; goodbye 2011.
May this year bring more happiness, more prosperity and more joy to our lives.
And thank you 2011, for all the memories, for all the complications, for all the laughter and for all the heartache.
Thank you for teaching me to be a better person.

When talking about new year, people will generally talk about their new year resolution.
This year, I am not going to put any restrictions on my resolutions.
I just hope to be a better person, a better daughter, a better sister, a better wife, a better mother.
I want to be less uptight, I want to be more productive.
I want to enjoy life more.
And, I want to generally be nicer to others.

Semoga tahun ni akan menjadi tahun yang lebih baik dari tahun2 yang sebelumnya.
Mudah-mudahan Allah akan sentiasa mencucurkan rahmat-Nya kepada kami, dan moga2 kami tidak alpa untuk sentiasa beroda kepada-Nya, agar dipanjangkan umur, deberikan kebahagiaan yang berkekalan, dikurniakan nikmat kesihatan dan dikurniakan rezeki yang halal. 

Saya nak jadi muslimah yang lebih mantap tahun ni. Insyaallah!

Oh,

Dan harapnya, puteri kami membesar dengan sihat dan cergas,
Agar dikurniakan Tuhan akal fikiran dan tubuh badan yang cergas dan cerdas.
Kalau diizinkan Allah, tambah rezeki anak ni, kami terima dgn hati yg terbuka sekali! Amin. =)

I do not know really why people need to have a new resolution every year.
I think, we need to wake up everyday with a new resolution - to do everything better than yesterday, to BE better than yesterday.
Don't you think so?
=)

Have a wonderful holidays all!

xoxox
Deez

P/S: Encik Abang, kita berusaha lebih lg yer! Insyaallah!