❤ Children And Their Obsessions ❤

Salam Jumaat semua!
Apa khabar? Moga2 sihat hendaknya. Tapi, kalau tak sihat, takde la pulak masa nak blog hopping lagaknya kan? Ada ke orang yang tak sihat tapi rajin nak melawat blog orang? Kalau sye, takde le. Kalau dah tak sihat tu, ambik peluang, duduk senyap2, rehatkan badan dan minda.
Eh, kalau betul ada yang tak sihat, cepat2 makan ubat yer. Musim sekarang ni, senang je virus2 nak menular, orang batuk selsema sini sana. Tapi Insyaallah, doa banyak2 pada yang Maha Esa, mintak diberikan kesihatan yang baik selalu. Amin.

On with the topic. Yes, some parents would call it a phase. A time when their child won't stop doing something they love. Again, again, again and again. These phase, some are fine, some are good, some are nerve wrecking, some are bad and some are downright annoying. But we, as parents, need to cope with that phase no matter what. Well, of course we would want to be a supportive parent right? And that ladies and gentlemen, has to start from their childhood. Tapi kadang2, traits yang amat extreme boleh jadikan kita sakit kepala! Heh, tapi takpa, nak buat mcm mana, kita telankan saje! =P

My lil baby current obsession is.......

 YES
.
.
.
.
.
.

Her current obsession is wearing Hijab. ❤

Jom ramai-ramai kata Alhamdulillah, Subahanallah. =)
Ya, memang obsession ini obsession yang baik.
Dan ya, memang sye seronok dengan obsession ini.

It all started when I bought her a mini hijab, a syria hijab designed for kids. And she loves it! Loves it to the point of wanting to wear it 24/7. Correct, every waking hour and preferably when sleeping too. When she open her eyes, without fail, she would point to the wardrobe closet and would only stop once I put the hijab on her. And most of the time, when I try to take the hijab off, she would cry her eyes off. So, I leave her alone.

Dan kadang2, bila sye dah berjaya cabut tudung tu, dia berkeliaran dalam rumah mencari sepasang tudung baru. Tak kiralah, mama punya ke, nenek punya ke, siapa2 punya pun, janji dia bertutup di kepala. Tanpa sedar, ketika sye busy memasak, dia raid almari sye, dan bila jumpa kain tudung, dia lilit2 di kepala sendiri - tutup muka pun takpe. Lepas tu, jalan2 satu rumah lagi, langgar dinding, langgar almari, langgar pintu, gedebuk sana sini; tapi tak, tak nangis, sebab itu perihal laku dia sendiri. Kadang2 nak tergelak tengok gelagat si kecik ni, tapi biarlah hai anak, janji kamu bahagia.

But sometimes, when she's getting too hot, and sweating all over, she STILL do not want me to take off her hijab. Sye bukan apa, kesiankan dia yang panas tu. Berpeluh2 basah baju pun, still lagi taknak cabut tudung tu. Haritu kami ke Giant sebentar, ramai orang bagai nak rak, dan si kecil dah berpeluh tahap melimpah ruah, tapi, tak bagi jugak dibukak tudung tu. Sejam setengah bertahan, last2 sampai rumah baru boleh dipujuk. Ya Allah, harap2 kekal sampai besar - nanti boleh jadi anak yang solehah! =)

Another obsession of hers is jalan2 sana sini. Yep, can't stop moving - like a spinning top. Well, to think about it actually, since birth, she could never stop moving. From the moment she open her eyes, she will start moving. And now, now, that she had master the art of running, well, suffice to say that I am exercising everyday, loosing weight more now than ever. Can't complaint eh? Nak sangat kurus kan? Hambik kau, kena buli dengan anak! Haha =0



What is your child current obsession? If you don't mind sharing. =)
Or better yet, what is YOUR current obsession? LOL

xoxo
Deez

P/S: My current obsession is actually playing Paradise Life on FB. I know I know, so unimiginative, *sigh* I'm getting old! =P

0 comments:

Post a Comment