❤ Motherhood Expo ❤

Happy Saturday all.
My husband always work on Saturday on Sunday. So, when everyone else are having a day out, me and lil baby would stay home waiting for Mr. Hubby to come home. Not that I am complaining, it has it own advantage. We'll go do our stuff on weekdays, hence, less people, smaller crowd. And, us being the anti-social folks we are, we love it! So, good thing he works on Saturdays and Sundays yes?

Yesterday, we went to Motherhood Expo 2012 at KLCC. Compared to last year, this year expo is much more organized. Yet, it seemed smaller, and less appealing to me. Well, maybe because they are more focused on babies and since my child is going into that toddler phase, I didn't feel the excitement much. Maybe, I do not know. Yet, we manage to grab a cute Carter's sweater for lil baby at the price of RM35.

However, yesterday, I saw something that caught my eyes. But, I was dumb enough to just pass trough, without even asking for the price! Dumb? Yes! I have a good reason though. In the market that thing is costly. RM300++. Hence, I was thinking that I do not want to ask, for the fear that I might not be able to back out. Also, you know how these salespersons will sweet talk you when they see that glitter in your eyes - that desires you have in your heart. If I did ask, I fear that they would succeed in selling me out. Heh. But, I wasn't be able to stop thinking about it since. Would be a nice thing for my girl to have. Just what the heck am I babbling about? These.....




Yer, Trunki Luggage untuk kanak-kanak!
Harga pasaran di kala mula-mula pengeluaran adalah dalam RM300++. Sekarang, sye tak pasti. Tapi, sye suka, sangat menarik dan menguji nafsu hati!
Dan, bila semalam sye nampak seorang ibu membeli trunki ini untuk anak lelaki beliau lantas menarik anak itu di atas luggage tersebut (salah satu kegunaan dan kelebihan trunki ini), sye jadi jeles tak menentu.
Ya, sye cemburu!
Busuk kan perangai hati sye.
Bukan cemburukan ibu budak itu. Kalau mahu, sye berusaha, dengan keizinan Allah, akan dpt sye belikan untuk anak kecil sye itu. Tapi, sye tak mahu bebelanja ikut perasaan. Mungkin tak praktikal. Dan anak sye belum lagi tahu untuk mengguna pakai beg sebegini. Macam sye katakan tadi, nafsu hati!
Tapi kenapa nak cemburu? Sye cemburukan budak itu! Kenapa tak ada beg orang tua yg boleh duduk di atas dan ditarik2 org lain. Sye duduk, Encik suami tarik! Syok kan begitu? Haha! =P

Namun persolannya, kenapa sye tak boleh lupakan beg itu dari kotak minda sye?
Dah dasar perempuan!
Jadi sye minta Mr. Hubby yg kebetulan menjaga event itu, untuk bertanyakan harganya.
Tengok lah macam mana. Bukan ikut nafsu hati, tapi nak layan anak si jantung hati. Boleh tak? 
Ada ke dia mintak?

Takda pun mama!

Alamak!
Tak pandai cover line langsung anak kecil ni!
Haha.

OK lah.
Nantikan keputusannya.
Berjayakah sye membeli trunki itu ataupun tidak? =P

xoxo
Deez

P/S: Perangai tak senonoh macam ni jangan diikut ye si Manja! =)

❤ Blogging Again ❤

Assalamualaikum.
Hangat2 tahi unta, takkan lagi sye jadi begitu.

I make a pledge to myself, to update my blog at least 4 times a week. At least!
And I will stick to my promise this time. Because, I do not want to miss out on things that make me happy. Things that I want to remember till I'm old. Things that will make me smile when I read my blog any try to capture that feeling. Yes, I will, I will blog my heart out.
Plus, since the writing job has ended, I'll get plenty of time to blog on things that doesn't matter again.

Well, first and foremost, I am a bit disappointed that now that I have no job again, I could not help much with the income. Though I know what I've contribute wasn't much, but it was a relief to me that I could help even a bit. But, that's ok. Everything happens for a reason. And, from this point on, I want to start with my business. Making the best out of my ability. To challenge myself. If I do not have the courage to start taking risk, how could I succeed? And with that, I am going all out on this business matter. You'll see. I promise. Even as you are reading this, I've started setting up blogs for my business. I'll do it this time. Yes, I will.

Selesai sudah sye melepaskan rasa terbuku di hati.
Sye pasti ada yg baca dan rasa sedikit senang hati. Ya, sye tak menyesal, sebab ini akan buat sye berusaha lebih lagi.
Jadi, terima kasih Encik Hubby. =)

Sye nak berbahasa sendiri, sebab dah penat dan letih bekerja guna bahasa asing ni. Ya, menulis untuk blog informasi sgt berbeza dengan menulis untuk suka2 di blog ini. Amat penat, mejerihkan, membina ayat2 berbunga untuk menarik hati pembaca. Tapi, sye seronok. Banyak informasi yg sye dapat. Tapi, sudahlah, sye nak berbahasa Melayu untuk berapa ketika ini. Ada masalah? Kalau ada, sila2 pergi ke webpage Google dan rajin2 translatekan page sye ni. Bukan je kalian akan dapat mebaca penulisan bahasa Inggeris, kalian akan juga ketawa terbahak2 akan kelakarnya terjemahan mereka itu. Tak percaya? Cubalah! =)

Mula-mula sye nak canangkan pada satu dunia. Sye dah ada phone baru. Yes, Sony Ericsson Txt Pro - PINK color! Pemberian Encik Hubby tercinta. Ya, sye tak pernah nak minta Nokia Lumia terbaru, Samsung Galaxy Tab mahupun IPhone Nokia 4S. No, Sir , no, thank you very much. Bila ternampak telefon ni, hati sye berdegup kencang. Macam waktu pertama2 kali berdating dengan si jantung hati dulu! Cheewah, sampai macam tu sekali. Tapi ya, tak tipu! Walaupun harga tak seberapa, dan tak secanggih mana, ini lah telefon idaman sye. Ala-ala Experia Mini Pro yang sye idam-idamkan dulu. Sebabnya, keypad begini memang jadi taruhan cinta sye. Lagipun, sye duduk di rumah je. Telefon modern dan berteknologi tinggi pun, kalau tak dipakai, apa motifnya? Dan bila dapat ni, Ya Allah, gembira hati bukan kepalang. Sye suka, sye suka. Terima kasih Encik Hubby sebab belanja sye gadget idaman hati! I love you sooo much, tapi, sye sayang telefon itu sekali.


Dan, sampai ke segment anak kami. Segmen yang memenuhi ruangan hati kami.
Lil baby kini dah tak berapa nak little lagi. Beratnya di kala 14 bulan ni, nak masuk 12 kg. Yes, and most of the time, people would not beleive that she's only 14 months old! Sebabnya, dia sangat nampak matured. Dan mempunyai peribadi toddler yang macam dah besar melebihi umur sendiri. Kalau masa kecik2 dulu, dia tak suka menggigit, kini, dialah juara dalam rumah ni. Sana sini gigit. Kayu, kerusi, sofa, bantal, zipper, baju, plastik, dan kegemaran sekali, gigit mama dan bapak punya tangan, kaki dan pipi. Ya, dan kesan gigitan dia meninggalkan kesan yang amat berbisa sekali. Haha, sampai lebam2 sekali. Ni bukan kes mak dera anak. Kes terkini, anak dera mama sampai biru-biru sana sini! =) Tapi tak apa, keletah si kecil ni membahagiakan hari2 kami.


Selain tu, anak kecil ni dah pandai bergaya. Setiap kali dipakaikan baju cantik, diusap2 badannya sendiri. Setiap kali nampak gambar diri sendiri yang cantik, diusap2 gambar tu. Bila dipakaikan tudung dan dipuji kecantikannya, berlari2 anak dia pergi ke cermin dan mencium diri sendiri. Aduh, over the top kan anak ini? Ha, belum dikira lagi, bila ternampak jejaka tampan ala2 Aaron Aziz. Maka akan dia melepaskan diri dari pegangan mama dan tersenyum2 manja mengambil hati si lelaki. Parah ni! Jangan, baby jangan buat begini lagi. Yang ni mama tak suka. Takut nanti di bawak lari!!! Stop it yer lil baby! =p

Dan lagi, dia dah pandai bagi respon. takala kita nak bukak baju dan seluar, dia membantu dan lebih syok lagi nak buat sendiri. Terkial2, sampai simpul sana sini pun takpe. Janji dia big girl, boleh buat sendiri. Dan, dah pandai buat muka busuk. Tutup hidung bila terdengar perkataan 'kentut' ataupun 'berak' dan 'busuk'. Haha, si bapak selalu menjadi mangsa ni. Tengah tidur pun kalau kedengran bunyi ala2 kentuk, dia buat muka busuk tu sambil tutup hidung dan berkata 'bapak'. Cute sekali! =)


Dan, dia suka bayi. *ehem - nak ada adik da boleh ni* haha! Bayi yg lebih kecik, dia akan cium peluk like there's no tomorrow. Senang tersentuh hatinya. Macam mama, kata bapak. Tak boleh tengok orang nangis, atau gaduh. Dia akan mencelah sama, memujuk atau terduduk kesedihan. Ya, baik budaknya. Alhamdulillah. Tapi, kalau ada yg nak membuli, dia ni akan jadi garang menyinga. Ikut perangai bapak kata mamanya! =P

Sekarang sye kene berhenti. Sebab masa untuk membelai si bayi jantung hati.
Nanti2 kita jumpa lagi!

xoxo
Deez

❤ Blog Yang Terluka ❤

Assalamualaikum.
Peace be upon you.

Ya Saya! Blog yang terluka akibat diabaikan tuannye.
Itu blog sye!

Bukan, bukan tak ada cerita, tapi kesibukkan, kekusutan menghalang jari jemari runcing ni *eceh* untuk buat entri. Dengan kesibukan seharian, dan tambaan rezeki yang Allah kurniakan, sye tak bekesempatan nak bercerita di alam maya lagi. Tapi, sye rindu, rindu sebenarnya nak berceloteh untuk diri sendiri.

Tapi takpa, kalau ada kesempatan macam hari ni, boleh la sye berlari-lari anak menjadi sang pencerita. Kenapa berlari-lari anak kata kalian? Sebab sekarang ni, si kecil dalam fasa memanjat dan berlari. Maka, si ibu terpaksa exercise sekali. Oleh sebab yang sama jugak, di kala hari yang selektif si kecil bersara awal, lepas siapkan tanggungjawab sebagai seorang suri rumah dan siapkan kerja2 yang ada, sye dah tak larat nak berblog lagi. Ada kala, letak kepala atas bantal, sedetik pun tak perlu, sye akan terus padam. Hebat kan tahap ketahanan sye? Mengalahkan tahap ketahanan budak umur 2 tahun! Boooo!

Sye nak bercerita, cerita pasal anak yg suka mandi sungai.
Cerita pasal anak yg mintak naik vroom vroom mototr bapaknya setiap hari tanpa jemu.
Bercerita pasal rendezvous kami di tengah malam Chinese New Year ke-7 jam 1 pagi, bertemankan embun menaiki motor kapcai suami sambil menikmati keindahan bunga api free betul-betul atas kepala kami.
Nak jugak cerita pasal nikmatnya makan McDonald Prosperity Burger eh silap, DOUBLE Prosperity Burger untuk pertama kali setelah hampir 2 tahun tak menjejakkan kaki di McD.
Cerita tentang sesi photography professional pertama anak kami.
Juga cerita kami jalan2 ke SOGO beli baju baru phasa kedua untuk anak setelah semua baju yg ada selama ni sendat ikut body!

Haha, semua cerita ni ada tarikan tersendiri.
Tapi, malangnya, sye kena berhenti. KEna pergi cari anak yang dah selang 5 minit, senyap dalam biliknya sendiri. Mesti ada projek baru yg dia temui!
Nanti kalau ada masa sye cerita satu persatu sambil tunjuk gambar sekali.

Tapi buat kali ni.
Sye rindu kamu wahai alam maya.
Rindu kamu juga wahai blog tercinta.
Janganlah terluka. =)

Till next time.

xoxo
Deez