❤ Pertanyaan Yang Jarang Orang Nak Soal ❤

❤ Assalamualaikum.
Harapnya semua dalam keadaan sihat sejahtera.

Sebenarnya, benda ni dari haritu sye terfikir. Tapi, terlupa pulak nak post. Pasti ramai jugak orang tertanya-tanya dan nak tahu kenapa. Tapi tak tahu nak tanya kat siapa ataupun malu nak bersuara.

Hari minggu yang lalu, masa jalan-jalan dalam satu shopping mall tu, sye rasa nak terkucil. Maka, sye pun cepat-cepat pergi ke tandas berhampiran yang tak berapa nak terpencil. So, masuk-masuk dan malakukan yang spatutnya, soalan timbul di hati kecil. KENAPA DALAM TOILET PUN DIERANG NI NAK BUKAK MUZIK JUGAK? Pernahkah anda tertanya? Masa tu kebetulan lagu jerit-jerit dimainkan. Tak ingat pulak lagu siapa, tapi international artis la kan. Dan sye bayangkan, adakah muzik tu boleh buat orang tenang semasa hajat dijalankan? Ataupun, orang memang seronok menyanyi semasa dalam jamban? Iskh, kalau orang tengah nak melabur, tiba-tibe keluar la lagu Linkin Park kan, tak ke tak terkeluar hajat yang nak disampaikan? Terkojut den! Tak gitu? Mengganggu kosentrasi ada lah kan?


Eh, budak pun reti, kalau nak melepas, mesti dia cari spot-spot cantik dan senyap nak kumpul kosentrasi tau.

Tapi, nak tanya siapa? Takkan nak pergi tanya makcik cleaner pulak, kenapa dalam toilet pun kena ada lagu makcik? Tak pasal-pasal makcik tu ligan dengan mop lantai nanti.

Entahlah.
Rasanya ni salah satu persoalan yang tak akan dapat deleraikan.
Tapi, kalau-kalau ada la pekerja-pekerja pengurusan mall yang terbaca blog ni *budget perasan lagi orang baca blog kau ke Ren?* =P, tolong la, ketahui la, almaklum la, sebenarnya, muzik itu sangat mengganggu jiwa dan perasaan!

OK, anak nak susu.
Lain kali sambung.
Apa da entri selalu setengah jalan! =P

xoxo
Deez

❤ That Time Of The Month ❤

Assalamualaikum.

Straight to the topic. What time of the month? Time gaji lah! Yabedabeduuuu! =)

And, because it is the time of the month of when all the pockets are full, you can see many many many people in the public generally and shopping mall specifically. And, same goes to us. We took the chance to go shopping.

Last month, during the Annual Dinner night at Mr. Hubby's work place, we were blessed enough to get RM400 Jusco voucher. Alamdulillah. And, being the non shoppers we are, the vouchers stayed still in my baby bags (officially deemed as my current handbag) for one month. People would jump to the chance to use the vouchers to shop for dresses or shoes or handbags at Jusco.

 RM400 worth of voucher

But we, what do we spend the RM400 for? BARANG DAPUR! Yes, we are boring like that. All RM400 for kitchens amenities and necessities. Makanan yang tak pernah-pernah makan pun jadi nak makan! Ngada-ngada nafsu selera ni kadang-kadang. So, we ended up buying RM444.60 worth of groceries. Usually, our groceries for a month will be around RM200 tops. But with the vouchers, we overspent. Biasalah tu kan. But, at the end, we end up paying RM44.60, which was enough to make me giddy all the way home.

Penuh satu trolli =)

Receipt wort of 2 seater sofa. Ni baru namanya bebelanja! =P

Pay for RM44. Others are free *bliss*

And, with the groceries more than complete, I get the spirit to clean up my kitchen yesterday. A to-do list that I had put off since we first gotten married. And today, I am in love with my kitchen! It is a blast actually to have everything on its own place and to find things easily. Now, I can cook easily and hopefully require less time since lil baby is having this habit of crying everytime I entered the kitchen.

Bigger scribblings are better. Senang nak baca.

And, as in on que, I need to go to tend to lil baby as she is in need of attention right now. Her separation anxiety is attacking in full mode lately. I am wondering why. *sigh*

 No more lollies. She didn't like it.

2 orang cinta hati saya =)


Till next time my friends,

xoxox
Deez

P/S: Sehari dua hari ni kenyang makan bukan-bukan je lah yer lil baby! =)

❤ Keresahan Hati ❤

Assalamualikum.

 Tadi pagi, kami berdua (mama dan lil baby) telah menghadapi hari yang productive sekali. Jam menunjukkan waktu 12 tengah hari tapi kami dah siap membasuh baju, menyidai baju, mengemas rumah, menyapu sampah, mengelap lantai, masak lunch dan melahap lunch sekali! Wah! Record time kali ni, sye bangga sekali dengan pencapaian kami! Hihi, masuk bakul dan angkatlah sendiri, siaplah lagi nak memuji kami! =) Dan, sekelip mata selepas selesai semuanya, si kecil merengek minta susu, dan terus lena dibuai mimpi.

Di kala hari Ahad, dan waktu-waktu begini, bila semua kerja sudah disiapkan, maka otak akan mula berfikir laju. Dan, sebagai seorang perempuan yang lemah, sye selalu mengisi keksosongan masa dengan kerisauan dan kebimbangan. Dah memang itu sifat semula jadi sye, nak buat macam mana. Tapi, dalam hati sendiri je la, masih boleh terkawal lagi. Berpuluh kali sye membaca buku La Tahzan, Jangan Bersedih pemberian suami yang kadangkala runsing dengan tahap kerisauan si isteri. Siap belikan 2 biji buku yang sama lagi! Tu perli ke apa cik abang oi? =P Tapi, bacalah berapa kali pun, kalau tiba rasa risau di hati, bahan bacaan pun boleh terlupa sekali. 

Kerisauan sye kali ni pulak tak sebesar mana halnya. Amat kecil sekali mungkin di mata orang lain. 20 haribulan yang lalu, masa kami pergi check-up lil baby, timbangan beratnya hanya 10kg. Check-up sebelumnya yang 3 bulan sebelum tu, berat baby 9.9kg. So, naiknya 100gm je. Masa timbang, sye cool je. Dalam hati kecik berkata anak aku ni sangat la aktif tak terkata, normal lah berat tak naik sangat. Kalau dilihat mata kasar pun memang badannya susut sejak2 pandai memanjat. Dan hobi memanjat dia sangat extreme dari sehari ke sehari. Buas mengalahkan anak lelaki. Dan, walupun duduk dalam rumah di bandar, anak ni, memang sekali pandang nampak macam budak kampung yang asli. Maybe masa pregnant dulu terbekenan dekat orang asli? Dah kenapa kau merepek ni Ren?Anyway....... bila pegawai perubatan tu check, dia tanya kenapa naik sikit sangat berat badan ni? Sye explain dengan tekun dan keibuan sekali. Dia dengar dan anguk tanda mengerti. Oh, ingatkan lega hati ni, dia setuju; setuju dengan fakta yang diberi! Tiba-tiba dia kata, takpa, nanti sye bagi ubat vitamin, makan, sekali sehari. Eh, vitamin apa pulak ni? Dia makan ok, menyusu pun banyak. Vitamin ni nak bagi dia nampak makanan terus terjah macam dah tak makan 8 hari jawabnya dan terus mengguris hati ibu ni. Waaaa, sye tak cukup bagi anak makan ke selama ni? Or, masakan sye tak sedap sampai kena bagi anak makan vitamin pelengkap nutrisi?

Sampai ke hari ni, tiap kali suap vitamin dekat anak, sye terasa sedihnya. Terasa bersalahnya. Dan terasa kerisauannya. Naik la berat cepat-cepat anakku, biar mama dapat bernafas semula dengan lega!

 Pipi macam ni agak-agaknya tak cukup makan lagi?

 Dan mama berusaha masak bukan-bukan nak sumbat perut si kecil ni
 Muka pun ada iras-iras apam tu kan?

 Nasi goreng favorite baby ni kalau boleh nak masak hari-hari

 
Gelak kenapa? Tak risau ka dengar pegawai perubatan tu kata apa?

Baby: Mama memang suka over! Kbai!

[*-*'] Overkah sye?

xoxo
Deez







❤ Main Kira-Kira ❤

Asaalamualaikum.
Salam Jumaat.
Apa plan di hujung minggu ni?
Hujung-hujung bulan ni ada plan ke? Yang pasti, kami, kami akan memerap di rumah seperti sediakala! Lebih-lebih lagi di pengakhiran bulan ni. Sunyi sepi poket dan wallet itu. Kesian mereka kan? =P

So, kenapa main kira-kira kalau semua kosong? Wah, bukan kira-kira duit lah. Kira-kira hari bulan, kira-kira tempoh keuzuran dan kira-kira hari pengovulan. Oh ya. Amaran keras, entri ini hanyalah untuk mereka-mereka yang berumur 18 tahun ke atas sahaja. Dengan meneruskan pembacaan, anda mengambil risiko untuk info-info yang mungkin anda tak mahu ketahui atau tidak bersesuaian dengan angka umur anda. Jadi, jika rasa senang loya-loya atau tak berapa nak gagah perkasa, sila tinggalkan ruangan ini atau baca la entri yang lain-lain ya. Bukan menghalau, bagi amaran. Takut kena saman; zaman sekarang ni susah! =P

Anyway, sejak dari sye muda remaja, sye tak pernah ambil kisah hal mengira ataupun mengambil tahu bilakan period sye yang seterusnya. Bagi sye, itu tak berapa nak penting agaknya. Asalkan bulan-bulan keluar sudahlah. Dan cara hidup kita yang bermoral *aduh, pelempang mau Ren?* membuatkan mengetahui itu semua tak berapa nak significant. Maksud sye, susah-susah kira buat apa? Yang pasti, nanti akan keluar juga. Dan Alhamdulillah, sejak pertama kali sye period masa tingkatan 1 dulu, sye tak pernah miss period. Berterabur mungkin - tapi sye tak ambil tahu sangat sebab rasanya macam constant aje. Sampailah masa kami bernikah, pun sye tak berapa nak kira, sebab memang planning nak anak terus. Dan yang bestnyer, masa disahkan postif pregnant tu pun bila doc tanya bila hari first sye period the latest, sye tak hingat. Main agak-agak. Bengap! Haha! Dan selepas kelahiran lil baby pun, sye tetap bersahaja. Tak ambil kira sangat. Sebab lama jugak sye tak mengalami keuzuran, mungkin sebab breastfeeding. Lepas anak masuk 11 bulan barulah sye period kembali. Itu baru beberapa bulan yang lalu. To be exact 4 bulan yang lalu.

So, kenapa kau buat entri macam ni? Nak bagi orang menyampahkah sebab kau tak ambik tahu? Bukan! Sye sebenarnya hendak cuba belajar mengira. Sebab... alamak malu!!!! Atas sebab-sebab terentu lah! Ngada-ngada pulak! Sebenarnya, sye teringin nak baby baru [^-^]" So, dari research yang sye buat, banya kot cara nak kira menstrual cycle ni. Naik tak paham jadinye. Tapi yang samar2 dapat sye fahamkan:

Kira nombor hari dari hari pertama period yang lepas sehingga hari terakhir sebelum period yang berikutnya. 
Contohnya, katakan kita period bermula 3 Jan selama 5 hari. Dan period berikutnya start pada 27 Januari. Maka, ikut pengiraan harinya, period cycle kita adalah 24 hari.

Betul ka?
Macam betul kan? Andaikan sje betul. 

So, dengan ini, sye harus sentiasa mendekatkan diri pada calendar kami untuk menanti keputusan yang dicari-cari. Hehe. Doakan kami! =)


Dan lil baby, bersediakah nak tukar status jadi big sis baby?

Halamak weih! PARAH! *gulp* 

xoxo
Deez

P/S: You will always be our lil baby. No matter what. Kan bapak kan?

❤ Mama's Lil Helper ❤

Assalamualaikum.
A very good night to all.

As I'm waiting for Mr. Hubby to get home, I decided to make an entry for today. Lil baby had just fallen asleep about 15 minutes ago. My girl is a light sleeper. During the day, if she ad had a 15 minutes nap, that would be more than enough. During the day, a pin drop can wake her up from her minutes nap. I would try to work as silent as I can, and luck have it, most of the time, when I want to be quiet, the opposite will happen. Loud bangs, echoing thuds and screaming kids, all these will happen only and i mean ONLY when my kid try to sleep. *sigh* But, at night, she'll sleep soundly with one or two feeding times and goes right back to sleep. Save to say, my girl is an easy child. She never really had given us any major problem as yet. Anywhere we go, any time of the day, she seemed to be adapting well to her surrounding. But, with the exception of mama and bapak are always around. She'll open her eyes, search for mama, turn around for bapak, and with these 2 people around, she'll be fine. And that's quite nice to know yeah? =)

Lately, she had been a real good 'helper'. And, I decided to let her be. How else would she be able to explore her world if I restricted her to do anything just because I am afraid (or too lazy to care after) the mess. So, it's OK. No amount of work will be left unrewarded. Hopefully in this case, she'll grow up being as helpful as she is now! =)


Well, I think I'll stop ere.
There are bunch of papers need to be quilled! =)
Sweet dreams everyone.

xoxo
Deez

P/S: Come back home soon Mr. Hubby. I miss you much ❤

❤ Heart Of Art ❤

Yes, I believe that I have the heart of art but I am a horrible artist. I admit it. As much as I would love to say that I have a huge talent in any kind of art, I actually don't. Boohoo. Yet, I always admire the work of arts of many and I do get inspired by them. And, even though I do not have any talent, or the talent are yet to be discovered '*_*, I love to try new work of arts every now and then. And, me, having a totally different life than I used to, doing these small projects give me a sense of clarity, and joy that can't be described. It is as if I've done something that is me. Got it? No? It give me a 'me' time, which is quite rare nowadays, hence, these projects make me feel more relaxed. =)

Lately, I had been entranced by the art of paper quilling. They are beautiful and unique in their own way. And to see the possibilities of all these artists doing their quilling, I decided to try quilling too. Yes, no spelling mistake there. QUILLING not quilting. 

This is my first take on paper quilling. Not bad I think for a first timer. Love it! Definitely gonna try do more stuff with it! =)





My end result are not as tidy and clean as most of the professionals are. But, I do these without any quilling tools, just using bamboo skewers and hand cut papers. So, I was quite happy with the result. Will try more soon. What do you think of my first paper art? =P

xoxo
Deez

P/S: Tapi suami sye kata chantik!!! *sengih2 sampai telinga*

Category: 1 comments

❤ Monday Night Entry ❤

❤ Hello all,
 Hopefully we are all over our Monday blues.
Of course, being a stay at home mom, Mondays or Tuesdays or Wednesdays or any other days won't matter. Works remain the same. But, I have to admit, some days are super good, and some are real bad. Depending on the day event. And all you have to do is to stay strong and make the best out of it. Plus, one look at that lil girl face, even the worst day can get slightly better. SLIGHTLY. But still, to think about it, most days are good. Just that I need to be a bit more patient because this girl, she can make my heart drop with things she's doing now. Kids will be kids right? 


Anyway, yesterday was a good day. We had been planning for a family vacation for quite a while now. Well, since we first got married. We never really had a specific 'honeymoon'. With the wedding bills and things to take care of after the wedding, we sort of put it on hold. Been planning since then. But never really happen. Yet, last month during the Air Asia promotion sale, I managed to grab tickets for us to go to Langkawi. We had always been talking to go there because a) I love Langkawi, b) Mr. Hubby had never been there 3) Lil baby seemed to love the beach. So, with deal of RM0 for departure and RM3 for return flights, it was a deal I can't say no to. Though the fare of infants are RM50 each time, lil baby flight fares are actually more expensive than mama and bapak's combined. Heh! 



With the flights booked, we are more than excited  to plan the ultimate gateway for the 3 of us. Since then we've been studying the place and activities that can be done. And, as if it had been destined, I learned about the Matta Fair from the local news. The next day, we went to the fair. Yes, it was Sunday, it was the last day of school holiday. We were expecting crowd but we wasn't expecting that kind of massive crowd! We had never been to this fair before, so obviously we underestimate the popularity of the event. But hell, after we ourselves check on the offers and prices, now we understand the hype of it all. Indeed, I would love to think it is a good decision to check out the deals.


With a mission in hand, we went in the fair will full force and straight away attack the Langkawi booth deals. After talking to many and studied our cases, we then grab a deal that beat the prices that we could get anywhere else. RM390 deal for 4D3N complete with car rental from arrival to departure. It was an awesome deal! Now we are overexcited waiting for October to come. WHAT? SERIOUSLY? Did I said October? Yes. Haha *face palm* 7 months to go. But hey, there are many preparations to be made, things to think of and activities to be studied about! Not mentioning, the costing - we need to start saving for the vacation of our dream ya. =)

Well, from time to time I'll be updating on the vacation plan until the day comes. This will be more articulate than our wedding plan itself! No kidding! =P Along the way, who knows I would give others ideas and pointers on planning their vacations too right?

And first trip with lil baby; it as to be AMAZING! =)

Till next time,
Take care!

Deez
P/S: Sayangku, let's together plan the best vacation ever! Tak sabar nye!!! =)

❤ Pay Per Post Tribute ❤

Hello loves,
Today, I spent a lot of money and I am desperate to earn some back.
So, this is me, claiming my blog.

An extract remarks a north. 

Do you want to make money wile blogging too? Lets try out our luck!

TQ
Category: 0 comments

❤ Rindu ❤

❤ Assalamualaikum
Selamat malam semua.
Jam dah menujukkan pukul 12:04 pagi ketika ini tapi mata sye ni belum terasa nak lelap lagi. Anak dan bapak dah selamat tidur sejak sejam yang lalu. Kenapa mata ni tak dapat nak lelap? Entahlah. Agak luar biasa keadaan ini buat mama yang kepentan seperti sye ni. Sepanjang menjadi ibu ni, di kala sye letakkan kepala atas bantal, mata sye akan pejam dengan lenanya. Ya, lena bukan main. Kalau zaman muda remaja dulu-dulu, bunyi tikus berdecit pun sye akan terjaga. Sekarang? Hah, bukan berdecit, kalau tikus tu jatus atas badan dan menari tarian bangra atas pipi sye pun belum tentu akan terbangun lagi. Bukan melebih-lebih cerita ni, tapi kenyataan. Bunyi yang dapat menggerakkan sye hanyalah bunyi tangisan si kecil pengarang hati. Naluri seorang ibu kan? Kalau tak bangun jugak anak dah menangis tu, memang nak makan penampar la jawabnya tu! =)

Ha, tapi hari ni, berbeza keadaanya. Ada niat di hati lepas tidurkan anak, sye nak lelap sekali. Tapi, tak menjadi realiti. So, sye tarik laptop dan cuba mengkaji. Belek page sana sini dan hati ini terdetik rasa rindu sekali. Rindukan apa? Sye tak berapa nak pasti. Mungkin rindukan semua sekali.

Sye rindukan yang pertama-tamanya anak saudara kecil sye. Bebual telefon dengan anak 2 tahun tu menarik2 rasa rindu kat hati.
Sye rindukan adik sye yang duduknya tak berapa nak jauh tapi khabarnya macam amat terasing sekali.
Sye rindukan rasa senang di hati bila memikirkan ibu dan ayah ada di sisi.
Sye rindukan melepak di McDonald sambil usha orang sana sini sampai pukul 2 3 pagi.
Sye rindu nak sambung belajar lagi.
Sye rindukan kawan-kawan yang suka dengar sye mebebel tanpa henti.
Sye rindukan rasa untuk berdedikasi.

Sye rindukan semuanya. Tapi, boleh tak kalau sye rindu, dan sye nak merasa, tanpa melepaskan apa yang sye ada sekarang? Sebabnya, dunia sye sekarng adalah dunia kebhagian sye. Sye tahu kalau sye buat perkara2 yang sye rindu, masa tu, akan sye rindu pada perkara yang sedang sye buat sekarang. Anda faham? Tak? Mungkin? Entahlah. 

Itulah manusia, susah nak bersyukur.

Tapi, sye bersyukur! Yang amat-amat. Apa yang sye ada sekarang adalah membahagiakan. Tapi tak salah merindui kan?

Namun, sye tahu. Ada sebab kenapa sye berperasaan sebegini. Ada kaitannya dengan kerinduan ke-3 yang sye nyatakan tadi. Tapi, yang tu tak mungkin akan kembali. Rasa selesa memikirkan ikatan suci itu takkan ada lagi. Dan, atas sebab tu, sye rasa sedih sekali. 

Hai. Meratap kat sini pun sedikit dah melegakan hati.
Ada baiknya sye berhenti.
Kala ni, sye menatap muka comel anak sye yang sedang dibuai mimpi. Indah sekali. Masya-Allah, Subahanallah, ciptaan Allah yang tak boleh ditandingi. Sye harus cuba melupakan rasa resah dan rindu ini. Sye kini ada tanggungjawab sendiri. 

TABAHKAN HATI.
Kita tak pernah sendiri =)

Selamat malam sekali lagi

Deez

❤ Fun Day Out ❤


Hello loves.
How are we all doing?
Good I hope.
We are doing extremely well, Alhamdulillah.

Last Tuesday, we went out for a little fun day out. Us and our two lovely sisters. We had tons of fun and little baby enjoyed her day so much I assume as she could not stop moving. Her hyperness sometimes beats me and my energy level. Especially when we are out and about. Yet, I am happy that she is one happy kid. My exhaustion will pass, but her happiness stays forever. Insyaallah. =)

So, that afternoon, we went out to have lunch at Hadramawt KL, the one situated beside the Royale Chulan Hotel. Courtesy of  Groupon voucher, we had a splendid meal that day. Keyang woi, macam nak pecah perut! 4 course meal each, with additional items ordered by Mr. Hubby. Sis in laws and Mr. Hubby choose lamb from the selected menu of Groupon while me, obviously I opt for chicken, always. (Booo... boring kau ni Ren!!) Haha. And as usual, once the food arrive, being savages we are, no time for picture taking. And I always regret not taking pictures, but there's nothing I can do about it. I mean, once the food arrive, the mind goes blank and the piranha mode starts attacking. Always the case *sigh*. So, I took the liberty to search for the food pictures from Mr. Google.

These are some of the food we ate. The mendy rice was superb!

 The interior of the restaurant is very pleasing. Lil daughter slept half the meal time giving mama time to eat in peace for a while =)

With full stomachs and time to spare, we then went bowling at Ampang Point. It was lil baby first bowling session. And, she was overjoyed. Can you imagine what's been going through that little mind seeing those colorful bowling balls and pins dropping everywhere?  I bet she had images and thoughts running wild. And she run wild too, that day. Best part is, the lane was her playground. Yes, penat kaki mama kejar takut jatuh. Kang tak pasal-pasal baby strike pulak! Haish. But then, it was fun seeing her exploring her new found world. =)

 Buat macam rumah sendiri yer nak! =)

 
Cam whoring session with lil baby

 Baby with her aunties

Sesudah bowling, kita massage badan dulu!

 Dan malam itu, lepas pulang, si kecil kepenatan bukan kepalang. Maka,

Selamat malam sayang [*_*]

Terima kasih kakak dan adik kami yang meluangkan masa dengan kami. Terima kasih MR. Hubby, belanja makan dan bergembira sekali. Terima kasih anak menjadi baby yang sporting dan ceria begini. Dan terima kasih Ya Tuhan kami, yang meminjamkan kami kebahagian ini, dan memberikan kami rezeki yang sama-sama dapat kami kongsi.

Itulah cerita sehari kami bersuka ria. Lepas tu, kembali pada rutin sehari-hari. Dan, kepada yang membaca, terima kasih, sudi2 datanglah lagi.

Till next time,

xxooxxoo
Deez